Gebruikstips voor het onderhoud van zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een filnke investering. Daardoor is het natuurlijk  van essentieel belang om deze investering te optimaliseren. Hier zijn enkele belangrijke tips met betrekking tot het schoonmaken van zonnepanelen en verzekeringsoverwegingen.

zonnepanalen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Wanneer zonnepanelen vuil worden, neemt hun rendement af. In sommige delen van Azië kan dit al na 2 maanden leiden tot een verlies van 30% aan vermogen! Gelukkig regent het in Nederland, over het algemeen, regelmatig, waardoor het meeste vuil vanzelf van de zonnepanelen spoelt, vooral als ze schuin zijn geplaatst.

Indien de panelen makkelijk bereikbaar zijn, is het raadzaam om de zonnepanelen extra te reinigen met een spons en lauwwarm water. Dit hoeft iedere maand, maar eens in de paar jaar is zeker aan te raden.

Let op: gebruik absoluut geen schoonmaakmiddelen of schurende borstels! Deze kunnen de vuilafstotende coating beschadigen, wat juist leidt tot een verminderde opbrengst.

Soms is frequenter schoonmaken nodig als bijvoorbeeld:

  • De hellingshoek van de panelen klein is, waardoor vuil minder goed wordt weggespoeld tijdens een regenbui.
  • Je dichtbij een drukke weg, kanaal, of vliegroute woont waar veel roet in de lucht zit door bijvoorbeeld industrie. 
  • Hardnekkige vogelpoep zich ophoopt op de panelen.
  • Een vies randje onderaan zichtbaar wordt, waardoor een deel van de zonnecellen minder goed werkt. (Panelen zonder frame hebben hier geen last van)
  • Het monitoringssysteem aangeeft dat de jaarlijkse opbrengst aanzienlijk lager is, ondanks goed functionerende panelen en een normaal zonnig jaar.

 

Optie: Onderhoudscontract

Als je niet gemakkelijk bij de panelen kunt, overweeg dan een bedrijf in te schakelen voor reiniging van de zonnepanelen. Dit kost doorgaans enkele tientjes. Een jaarlijks onderhoudscontract kan ook worden afgesloten, hoewel dit in veel gevallen wellicht overbodig is. Zorg er wel voor dat de schoonmakers voorzichtig te werk gaan om eventuele schade (micro-cracks) aan de panelen te voorkomen.

Zpnnepanalen schade aan zonnepanalen

Zonnepanelen verzekeren

Je hoeft je zonnepanelen niet afzonderlijk te verzekeren, omdat ze vallen onder de opstalverzekering. et is echter verstandig om je verzekeraar op de hoogte te stellen wanneer je zonnepanelen aan je woning toevoegt, aangezien de herbouwwaarde stijgt.

Er bestaan speciale zonnepanelenverzekeringen, maar uit de Consumentengids van maart 2015 (pdf, alleen voor leden) blijkt dat deze niet altijd aantrekkelijk zijn.

Voor huurders is het belangrijk om te weten dat inboedelverzekeringen geen dekking bieden voor zonnepanelen. Wij raden huurders aan om te controleren of er een (goede) opstalverzekering is afgesloten voor de woning. Controleer dit bij de huiseigenaar op het moment dat je toestemming vraagt voor het installeren van zonnepanelen. Indien nodig kun je een aparte opstalverzekering afsluiten voor je zonnepanelen en andere waardevolle zaken die aan het huis zijn verbonden.

Duurzame keuze

Steeds vaker zie je bij tests en onderzoeken informatie over duurzaamheid. Zoals hoeveel energie en water een product gebruikt, informatie over materiaalgebruik en hoe iets geproduceerd wordt. Zelf kun je ook bijdragen en daarmee je leven duurzamer maken. Zo kun je afval scheiden, duurzaam wonen (beter isolatie van je huis en thermostaat lager zetten). Bewust omgaan met eten en drinken. Ook wordt er wel gesproken over consuminderen. Lees meer over duurzamer leven of vergelijk producten in een vergelijker met de milieuvriendelijkste opties.

Bron: https://www.consumentenbond.nl/